Rang en Naam, Matroos Bartholomeus Gerritsen van der Hoop.
Unit/Groep, S.S. Poelau Bras (omgebouwd tot een bewapend troepentransportschip), Nederlandse Koopvaardij.
Bartholomeus is geboren op 26 Mei 1894 in Rotterdam.
Vader, Abraham Gerritsen van der Hoop.
Moeder, Leonora Wilhelmina (Block) van der Hoop.
Zus(sen), Anna Maria, Katarina Willhelmina, Leonora Wilhelmina, Hendrika Barbera, Anna Maria Gerritsen, Trientje Gerritsen en Johanna Catharina Gerritsen van der Hoop.
Broer(s), Abraham Gerritsen, Willem, Abraham Gerritsen, Cornelis Gerritsen en Nicolaas Marinus Gerritsen van der Hoop.
Echtgenoot, Wilhelmina (Anderson) van der Hoop.
Bartolomeus is overleden/gedood toen ze Wijnkoopsbaai, Java verlieten met bestemming Colombo toen verschenen er duikbommenwerpers afkomstig van het Japanse vliegdekschip Hiryu een voltreffer sloeg recht in de schoorsteen en brand brak uit waarop het snel zonk op 7 Maart 1942, hij is geërd met de Medaille van Oorlogsdienst Koopvaardij.
Bartolomeus is begraven/genoemd in een Zeegraf op de Java Zee.
Zijn Find a Grave Memorial,
https://www.findagrave.com/memorial/276764692/bartolomeus_gerritsen-van_der_hoop
Info gevonden op/namens, https://www.marhisdata.nl/schip&id=5186
https://www.familysearch.org/tree/person/details/9KGK-BD4
Jean Louis Vijgen, ww2-europe.com
Oorlogs Gravenstichting, https://oorlogsgravenstichting.nl/
Erelijst voor de gevallenen 1940-1945, https://www.erelijst.nl/
Nationaal Archief, https://www.nationaalarchief.nl/
Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie, https://beeldbank.nimh.nl/
Oorlogs verhalen, https://oorlogsverhalen.com/
Open Archieven, https://www.openarchieven.nl/
Stichting Koopvaardij Personeel 1940-1945, https://www.koopvaardijpersoneel40-45.nl/
Stichting 1940-1945, https://www.st4045.nl/
Zuidfront Holland.nl https://www.zuidfront-holland1940.nl/
Stichting Maritiem Historische Data, https://www.marhisdata.nl/
Stichting 18 September, https://stichting18september.nl/slachtoffers/bernardus-maria-aarts/
Familie Info, https://www.familysearch.org
Find a Grave, https://www.findagrave.com
Oorlogsbronnen.nl https://www.oorlogsbronnen.nl/
WordPress en/of Wooncommerce oplossingen, https://www.siteklusjes.nl/
Het Groene Graf, https://groenegraf.nl/hetverhaalvan.php?id=2036
Invoer Vaarplicht
De Invoer van de Vaarplicht vond plaats op 6 juni 1940. De vaarplicht was een dienstplicht voor de bemanning van de Nederlandse Koopvaardijschepen. Deze zeelieden werden verplicht persoonlijke diensten ten behoeve van de scheepvaart te verrichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste Nederlandse zeelieden waren voor de Duitse inval nog op zee en konden door de vaarplicht pas ver na het einde van de oorlog naar huis terug. Iedere zeeman die zich aan deze plicht onttrok werd als deserteur gezien en als zodanig gestraft.
S.S. Poelau Bras
Op 27 februari 1942 wist de Poelau Bras veilig de haven van Tjilatjap te verlaten. Op 4 maart bereikt ze de Wijnkoopsbaai op Java. Op 6 maart komt er een afdeling van 100 man van de Koninklijke Marine aan boord waaronder de waarnemend Commandant Zeemacht J.J.A. van Klaveren. De Poelau Bras was teruggeroepen om de marinetop te evacueren. Daarnaast komt er nog een grote groep personen aan boord waaronder 28 topfunctionarissen van de B.P.M. en bemanningen van Shell en andere S.M.N.-schepen die al eerder getroffen waren of hun schepen zelf tot zinken hadden gebracht. De Poelau Bras slechts accommodatie voor 56 passagiers en de chaos aan boord is dan ook groot. De Poelau Bras was bewapend met aan stuur- en bakboord een Bofors-machinegeweer in een geschutskoepel en op het achterschip een 4-inch kanon. Op 6 maart 1942 om 20.00 uur verliet ze de Wijnkoopsbaai met als bestemming Colombo. De marinemensen hebben op diverse plaatsen op het schip nog eens 16 mitrailleurs geplaatst ter bescherming bij een eventuele luchtaanval. De machinekamer werd gemaand om maximaal vermogen te leveren om zo snel uit de gevarenzone te komen. Men veronderstelde dat de Poelau Bras rond het middaguur uit het actieradius gebied zou zijn van de Japanse vliegtuigen. Alle bewapende posten waren bezet. Om 10.30 uur verscheen een verkenningsvliegtuig. Het vliegtuig was afkomstig van het vliegdekschip Hiryu.
Om 11.40 uur verschenen er duikbommenwerpers boven de Poelau Bras die de aanval inzetten. In totaal voerden 12 vliegtuigen verdeeld in drie formaties de aanval uit. Ontvluchten was een onmogelijke taak een bom raakte een sloep aan stuurboord en ontplofte op de waterlijn ter hoogte van de machinekamer. Er ontstond een gat en water stroomde de machinekamer in waardoor de Sulzer-motor afsloeg. Als een weerloos slachtoffer dreef ze rond zwaar bestookt door de duikbommenwerpers. Een voltreffer sloeg recht in de schoorsteen en brand brak uit. Het tegenvuur had weinig effect op de aanvallende vliegtuigen. De kapitein gaf order het schip te verlaten waarna hij alleen achter blijft op de brug. Door het aanhoudende mitrailleurvuur van de bommenwerpers durven velen niet via de sloepen van boord te gaan maar springen overboord. Toen de vliegers van de Japanse bommenwerpers begrepen dat het schip ten onder zou gaan begonnen ze de reddingssloepen te beschieten die gestreken werden. Ik mag veronderstellen dat men op de hoogte was dat een deel van de marinestaf aan boord was. Uiteindelijk werden vier van de zeven sloepen vernietigd en konden er slechts drie gestreken worden evenals twee vlotten.